• Vandaag geopend vanaf 18:00 tot 23:00

© De Limburger vrijdag 26-11-2022 - Jasmijn Mulkens - Bron: link origineel artikel

Chic en gezellig eten in Maastricht: Prix de Rome let op de details zonder erin door te slaan

Tekst en foto's — © Jasmijn Mulkens

Maastricht - Aan de rand van Maastricht vind je restaurant Prix de Rome: een verfijnde keuken met gulle porties. Geen liflafjes, maar een degelijk stuk vlees of vis mét friet voor wie dat wil. De pas opgeknapte zaak viel ook bij Michelin op, die Prix de Rome vorig jaar met een Bib Gourmand bekroonde, een speciale erkenning voor een bijzonder goede prijs-kwaliteitverhouding.

Waar zijn we?

Prix de Rome ligt niet midden in het drukke horecagebied van het Maastrichtse centrum, maar aan de rand van de stad, vlakbij de Belgische grens ter hoogte van Kanne. Het ligt middenin de woonwijk Biesland, met uitzicht op een perkje met veel groen. Die ruimte wordt in de zomer goed gebruikt als er voor de gevel van het pand een groot terras staat. Eerder dit jaar kreeg dat terras de veertiende plek in de ‘Terras top 100’ van horecavakblad Misset Horeca.

Hoe zitten we hier?

Het restaurant dat zes jaar geleden haar deuren opende, voelt als brandnieuw. Dat is te danken aan de volledige make-over die het interieur in maart dit jaar heeft onderging. Hoewel de plannen voor een restyling er al langer waren, werd de coronalockdown gebruikt om het monumentenpand onder handen te nemen. Van meubilair tot het glaswerk en servies: alles werd vernieuwd. De ruimte met een open plafond en authentieke houten balken is sfeervol ingericht met houten tafels met daaraan afwisselend stoelen en banken. Grenzend aan de open keuken in het hart van de zaak, vinden we een marmeren bar in de vorm van een halve cirkel. Aan barkrukken eten gasten met uitzicht op de actie in de keuken.

Amuses van basilicum-crème en Parmezaan en een krokantje met pulled pork. Amuses van basilicum-crème en Parmezaan en een krokantje met pulled pork.

Wat staat er op de kaart?

Op de kaart vinden we moderne Franse gerechten. Je kunt kiezen voor twee verschillende menu’s: het vijfgangenmenu van de chef of menu Prix de Rome met drie of vier gangen, waarbij je per gang de keuze hebt uit twee gerechten, zoals kalfswang met hete bliksem, krullen van ganzenlever en hollandaise of snoekbaarsfilet met kokkels, pastinaak en een mosselsaus. Je kunt eventueel een van de gangen vervangen door een van de ‘specials’ zoals kalfszwezerik, rouleau van sliptong of zeetong.

Wat bestellen we?

Voordat we onze keuze doorgeven, komt er vers brood met boter en twee amuses op tafel: een met basilicum-crème en Parmezaan en een krokantje met pulled pork. We kiezen voor vier gangen. We beginnen met fazant met truffel, brioche en gebakken ganzenlever. Het tussengerecht is een stuk schol met Lardo di colonnato, spinazie en misosaus. Bij het hoofdgerecht kiezen we voor een entrecote en we sluiten af met het dessert van de chef.

Voorgerecht van fazant met truffel, brioche en gebakken ganzenlever. Voorgerecht van fazant met truffel, brioche en gebakken ganzenlever.

Hoe smaakt het?

Het torentje van fazant, ganzenlever en sla wordt geserveerd op brioche, die samen met de truffelmayonaise nogal overheersend smaakt. Op de schol in het tussengerecht vinden we een flinterdun plakje Lardo di colonnato: rugspek dat met zout en rozemarijn wordt gerijpt. Het geeft de zachte vis een spannende smaak. De kerrie-crème maakt het zoet, waardoor het zoute spek niet overheerst. De entrecote komt met een beurre-noisette-saus die weinig toevoegt aan het vlees. De fijne seizoensgroenten op het bord zorgen voor meer smaak.

Tot slot komt er een pronkstuk op tafel. Het dessert van de chef ziet eruit als een prachtig herfstschilderij waarbij rook over het bord danst. Als de vloeibare stikstof is weggevaagd, komen we paddenstoelen tegen van witte chocolade, gevuld met chocolademousse en paddenstoelen van merengue met druppels mango die het toch ook weer fris maken. Verder vinden we in het ‘bos’ ijs van bloedsinaasappel en stukjes donkere en lichte sponzige cake. Geen licht nagerecht, maar het smaakt even heerlijk als het eruitziet. We blijven nog even in het herfstthema als de friandises bij de koffie worden geserveerd. Op een paddenstoel vinden we een vanille-makaron, een taartje van lemoncurd met merengue en huisgemaakte brownie.

Tussengerecht: schol met Lardo di colonnato, spinazie en misosaus. Tussengerecht: schol met Lardo di colonnato, spinazie en misosaus.

Hoe is de bediening?

Wisselend. Aan het einde van de avond hebben we zeker vijf man bediening aan tafel gehad. De een weet ons uitstekend te adviseren in een passende wijn bij het gerecht, terwijl de ander later lijkt te vergeten dat we nog een glas wijn hebben besteld. Wanneer we de bediening vragen of de huisgemaakte mayonaise bereid is met gepasteuriseerd ei, komt het antwoord pas als het bakje met friet bijna leeg is. Eigenaar en chef-kok Wouter Houten die deze avond zijn koksbuis heeft ingeruild en de rol van gastheer op zich neemt, is uiterst hartelijk en behulpzaam en trekt het daarmee wel weer recht.

Entrecote met een beurre-noisette-saus en seizoensgroenten. Entrecote met een beurre-noisette-saus en seizoensgroenten.

Wat kost het?

Een drie gangenmenu kost 48 euro, voor vier gangen betaal je 56 euro. Het vijfgangenmenu van de chef is 66 euro. Voor frites met huisgemaakte mayo wordt 4,95 euro gerekend. Wanneer je een gang wilt vervangen door een van de ‘specials’, betaal je een toeslag van vijf tot tien euro.

Dessert van de chef: gevulde chocolade paddenstoelen, merengue, mango en ijs van bloedsinaasappel. Dessert van de chef: gevulde chocolade paddenstoelen, merengue, mango en ijs van bloedsinaasappel.

Waarom is het een leuke tent?

Het restaurant heeft een chique uitstraling die past bij de kaart: verfijnd maar niet té. Chef Wouter Houten focust zich vooral op het product dat in elke gang de hoofdrol speelt. Bestel je schol, dan krijg je ook echt een stuk vis op je bord en geen mousse, crème of krokantje met de smaak van schol. Toch vind je die mousse, crème en dat krokantje ook terug op je bord als bijgerechten die het hoofdingrediënt optillen. Goed eten, gezellig zitten voor een prima prijs. Die Bib Gourmand van Michelin is meer dan terecht.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie vindt u op onze privacybeleid pagina. OK